Am găsit o leapşă tare simpatică aici şi am preluat-o din zbor, că e despre cărţi şi am ce scrie:). Să vedem:
1. Ce carte nu ai imprumuta şi de ce?
Cred că nu e vorba de „ce” (carte), ci mai mult de „cui”:)
2. Ce carte nu ai recomanda si de ce?
Calistrat Hogaş, „Pe drumuri de munte”, pentru că nu vreau să moară nimeni de plictiseală cu ea în braţe, „Cartea lui Ash vol I. O istorie secretă” de Mary Gentle, pentru că este îngrozitoare (n-am rezistat mai mult de 20 de pagini, m-a terminat. Nu ştiu sigur dacă e scrisă prost, tradusă prost sau ambele, mai mult ca sigur ambele, dar nu aş supune pe nimeni unui astfel de chin) şi…în general niciuna din cărţile care nu mi-au plăcut.
3. Ce carte nu ai cumpara si de ce?
Nu ştiu dacă există „Cartea pe care nu aş cumpăra-o” la general. Dar cred că nişte episoade din True Blood m-au lecuit definitiv din a-mi cumpăra vreodată „Vampirii Sudului”.
4. Ce carti nu ai citi niciodata si de ce?
Ca să îmi dau seama că nu vreau să citesc o carte, ar trebui să citesc mai întâi nişte pagini din ea.
5. Ce carte nu ai scrie niciodata si de ce?
Nu aş scrie niciodată o carte care să se termine tragic pentru că astfel de finaluri m-au scos întotdeauna din sărite.
6. Care-ar fi prima carte pe care ai da-o, intru citire, copiilor tăi.
Cred că le-aş pune în braţe toate cărţile de basme pe care le-am frunzărit eu în copilărie, de la Petre Ispirescu începând. După care vor putea trece la ceva mai complicat gen Cireşarii şi Harry Potter.
7. Care a fost cartea copilariei tale?
Ah, „Cireşarii” cu siguranţă. O să-mi amintesc toată viaţa cu plăcere de cartea asta şi cred că dacă aş fi avut net pe vremea când eram obsedată de ea, aş fi înfiinţat un fan club.
8. Cartea pe care ai făcut-o cadou ultima dată, ai citit-o?
Dap, e vorba de „Negurile”. Dar am citit-o după ce am făcut-o cadou. Mie mi-a plăcut foarte mult, sper să o fi citit şi să îi fi plăcut şi celui care a primit-o (doar dacă nu s-a speriat când a auzit că e legenda regelui Arthur spusă din perspectivă feminină – poate că trebuia să găsesc o descriere mai potrivită):)
9. Ce carte ti-a marcat felul de a fi?
Oki, în principiu eu merg pe ideea că fiecare carte e o nouă experienţă şi mereu ai câte ceva de învăţat sau de reţinut din fiecare roman care îţi pică în mână (chiar şi din alea proaste – pentru că e o lecţie de „aşa nu!!!”). Dar cred că există un roman care a stat la baza unor idei care s-au înfiripat treptat treptat şi ăla a fost „Ion” (Liviu Rebreanu). Tot ceea ce i se întâmplă Anei „pentru că era femeie” mi s-a părut atunci îngrozitor de nedrept.
10. Ce carte pe care ai citit-o ai lua-o cu tine pe o insulă pustie?
Aş lua toate cele 13 volume din seria „Roata timpului” (deşi deocamdată am citit doar 4 😦 ) ca să am cu ce-mi ocupa timpul (şi pentru că această serie e una dintre preferatele mele).
11. Ce carte pe care n-ai citit-o, ai risca să o iei cu tine pe o insulă pustie?
Aoleu, nu cred că m-as risca. Să stau pe o insulă pustie e una, dar să mai fiu şi blocată alături de o carte potenţial naşpa, asta deja ar fi prea mult:))
12. Cum se numeste cartea pe care ai citit-o de cele mai multe ori?
Am citit prea multe cărţi de prea multe ori ca să mai ştiu exact.
13. Numeste o carte plictisitoare.
„Pe drumuri de munte” a lui Hogaş, clar.
14. Numeşte o carte pe care ai început-o, dar nu ai terminat-o.
Păi cele două de mai sus, „Pe drumuri de munte” şi cartea lui Ash, apoi…”Îngeri şi insecte” a lui A. S. Byatt (n-am avut la momentul acela răbdarea de fier să o duc la bun sfârşit)… În general mă lupt să termin cărţile pe care le încep, dar uneori efortul se dovedeşte peste puterile mele.
15. Povesteşte-ne cum cumperi o carte.
Asta e cam complicat de povestit. În general mă orientez către gen, apoi citesc câte ceva despre cartea respectivă (opinii personale ale altor cititori, deşi nu vreau să mă las influenţată, dar mai ales informaţii despre acţiune, personaje, lumea în care se desfăşoară)…
16. La ce renunţi ca să cumperi o carte?
Probabil la orice altceva în afară de mâncare;)
17. La ce nu renunţi ca să cumperi o carte?
Zisei mai sus.
18. Cărţile cărei edituri îţi plac cel mai mult?
Nu judec cărţile după editura de la care provin. De exemplu, cu Tritonic n-am avut întotdeauna experienţe 100% fericite, pentru că am mai întâlnit romane cu tot felul de greşeli prin ele (uneori atât de multe încât erau obositoare), dar asta nu înseamnă că nu iubesc seria lui Lois McMaster Bujold pe care ei au publicat-o. Dar dacă ar fi să vorbim strict de edituri şi de relaţia lor cu cititorii, aş da de 10 ori 10 editurii Nemira.
19. Cât timp a trecut de cand nu ţi-ai mai cumpărat o carte?
Ceva mai mult de o săptămână.
20. Ce carte/cărţi ai împrumutat ultima dată?
Nu-mi aduc aminte, n-am mai împrumutat de mult cărţi de la bibliotecă.
21. Care este scriitorul român preferat?
Greu de spus. Marin Preda, poate?
22.Care este scriitorul străin preferat?
Şi aici e greu de spus. O să numesc doar câţiva pe care mi-i aduc aminte acum: Bujold (citesc acum „Vânătoarea sfântă”), J.R. Tolkien, George R.R. Martin, Robert Jordan, Brandon Sanderson (deşi deocamdată am citit doar o carte scrisă de el, dar mi s-a părut super), J.K. Rowling (şi lista rămâne deschisă).
23. Ecranizarea cărei cărţi ai dori să o vezi?
Pentru că un film artistic n-ar fi suficient, mi-ar plăcea să se facă un serial din seria „Roata timpului”. Dar să nu-şi bage HBO coada în povestea asta!
24. Numeşte o carte a cărei ecranizare ţi-a plăcut mai mult decât romanul în sine.
În general ecranizările nu sunt strălucite, poate cu excepţia „Stăpânului Inelelor”, care a reuşit să fie un film extraordinar de frumos. Daaaaar dacă am vorbi şi de seriale, ţin să menţionez că „Vampire Diaries” filmul este muuuult mai bun decât „Vampire Diaries” cartea (poate pentru că s-au străduit atât de mult să facă trimiteri la Twilight).
25. Numeşte o carte bună cu o ecranizare proastă.
Twilight:)) Şi Eragon, să nu uit.
Pasez leapşa mai departe lui Gabi, Andrei, Denisei, Oanei şi oricui altcuiva doreşte să o preia:)
Lasă un comentariu
Comments feed for this article