Nu aş fi crezut în viaţa mea că o să ajung să mă uit la un anime numit „Lovely Complex” (sau LoveCom, pe scurt). Pe bune. Mai mult, nu aş fi crezut că o mai să găsesc atât de curând după Kaichou wa Maid-sama! un alt anime shoujo romance despre liceeni obişnuiţi care să îmi placă. Ce-i drept, anime-ul ăsta este şi o super comedie (oki, bine, comedie romantică, poftim). Oricum, e cât se poate de clar: dacă nu ar fi existat atâtea secvenţe haioase, atâtea personaje comice şi atâtea mutre caraghioase, modul de desfăşurare al acţiunii ar fi fost muuult peste puterile mele.
Ca dovadă, am văzut pentru prima oară o secvenţă dintr-un episod pe Animax. Grafica nu mă dădea neapărat pe spate, deşi nu era nici rea, iar secvenţa cu pricina era destul de siropoasă, momentul tipic în care eroina îşi aminteşte o serie de întâmplări siropoase cu personajul principal masculin şi realizează că îl iubeşte. Boooooooring. Plus că mă enerva din cale afară modul în care vorbeau (în loc de limba japoneză standard, personajele vorbesc în dialectul Kansai). Aşa că am trecut peste. O săptămână mai târziu însă, la acelaşi Animax, am dat cu ochii de episodul 6….episodul „fatal”. Pentru că a inclus exact momentul cheie, în care Ea îi mărturiseşte lui dragostea, după multe chinuri, răzgândiri, bâlbâiri, secvenţe comice, obraji înroşiţi etc etc…şi…pang! Sfârşit. Sfârşitul episodului, adică. Evident că nu mi-a dat pace curiozitatea, voiam să ştiu ce o să mai urmeze, m-am decis că nu pot aştepta o săptămână întreagă ca să văd şi episodul 7, deci m-am apucat serios de anime.
Cel mai important lucru care merită subliniat este că acest desen este mega amuzant. Am râs în hohote şi cu lacrimi cel puţin o dată pe episod, fără a mai pune la socoteală alte ha ha ha-uri şi he he he-uri de mai puţină amploare, declanşate de secvenţe haioase mai mititele sau strâmbături amuzante de pe parcursul întregului anime. Evident, fiind un romance, există şi secvenţe olecuţă siropoase, dar nu neapărat de luuungă durată, perfect potrivite în aşa fel încât să nu devină plictisitoare sau exasperante, cu alte cuvinte, perfect dozate şi alternate la fix cu scene amuzante.
Povestea are în centru două personaje complexate de propria înălţime (de aici şi numele Lovely Complex). Eroina anime-ului se numeşte Risa Koizumi şi este foarte înaltă pentru o fată japoneză – iniţial are 170 cm (şi mai creşte vreo 2 cm pe parcursul liceului). Evident, este foarte complexată în ceea ce priveşte propria înălţime (este comparată adesea cu o girafă) şi îi este greu să-şi găsească un iubit pe măsura ei. A, şi ca totul să fie şi mai amuzant, numele ei, Koizumi, înseamnă „Micuţa primăvară”. Personajul principal masculin, Atsushi Otani, este foarte scund pentru un băiat japonez, măsoară doar 156 cm înălţime, şi este evident complexat de faptul că-i un piticot. Numele lui, Otani, înseamnă „Vale Mare”. Cei doi sunt colegi de clasă încă din primul an de liceu şi devin amici foarte buni, având aceleaşi gusturi şi în general potrivindu-se foarte bine în ceea ce priveşte personalităţile. Din păcate, diferenţa foarte mare de înălţime dintre ei doi, plus faptul că se necăjesc şi se înţeapă reciproc în mod continuu, le aduce şi porecla de All Hanshin-Kyojin, care face referire la doi comedianţi japonezi, dintre care unul este foarte înalt, iar celălalt foarte scund (în limba română, traducerea a trimis la cuplul Stan şi Bran). Oricum, intriga desenului e destul de simplă: pe parcurs, Risa îşi va da seama că de fapt îl place foarte mult pe Otani şi plănuieşte să îi mărturisească acest lucru.
Pe lângă umor, anime-ul merită urmărit şi pentru personajele foarte simpatice şi bine construite. Otani, de exemplu, o fi el pigmeu, dar compensează prin trăsăturile masculine. În ciuda înălţimii, este pasionat de baschet, joacă foarte bine şi munceşte din răsputeri când vine vorba de echipă, nu se dă bătut niciodată şi când îşi pune ceva în cap, face orice pentru a reuşi. E nepoliticos şi guraliv, total lipsit de tact, absolut imun la chestiile subtile şi popular în rândul fetelor. Pe de altă parte, Risa e o fată frumoasă, însă lipsită de comportamentul feminin şi delicat. Are o personalitate puternică, nici ea nu se dă bătută cu una cu două, e cam leneşă când vine vorba de şcoală, îi plac jocurile video, adoarme la ore şi e la fel de copilăroasă ca Otani. Din grupul lor de prieteni mai fac parte încă două cupluri – Nobu-chan şi Nakao-chi, respectiv Suzuki-kun şi Chiharu-chan. Chiharu şi Nobu sunt cele mai bune prietene ale Risei, iar Nobu-chan este cu siguranţă personajul meu secundar preferat, fiind urmată în top de un profesor ceva mai neconvenţional, poreclit Maity-sama.
Un alt lucru pe care l-am apreciat la Lovely Complex a fost schimbarea constantă a hainelor şi coafurilor personajelor. Nici fetele, nici băieţii nu sunt „condamnaţi” la uniforma japoneză pe parcursul tuturor celor 24 de episoade, iar Risa cel puţin îşi aranjează părul diferit de la un episod la altul. Şi a fost o schimbare binevenită, ţinând cont de faptul că în multe anime-uri hainele şi coafura sunt înţepenite de la cap la coadă. Şi ca un ultim gând…din moment ce mi-a plăcut foarte mult acest desen (aproape cât Kaichou wa Maid-Sama!, deşi nu l-a întrecut), puteţi sta liniştiţi în ceea ce priveşte finalul – e aşa cum trebuie să fie;) Mi-ar plăcea să se mai facă o serie, dar deh…nu cred că sunt şanse. Aflaţi mai multe detalii pe Wikipedia (dacă ţineţi morţiş să daţi peste spoilers) şi puteţi urmări LoveCom online aici.
Update (5 noiembrie 2011)
Se pare că micul meu review a ajuns faimos şi e disponibil în variantă audio/video pe site-ul Turmentilă.info. Tot acolo găsiţi alte sugestii de anime-uri şi jocuri – e un proiect în creştere dedicat fanilor anime-manga şi eu zic că merită o privire:)
10 comentarii
Comments feed for this article
mai 3, 2011 la 8:38 pm
Karla
Si eu am vazut „Lovely Complex” tot pe Animax dar nu de la inceput adicaaa cam de pe la jumatate….si singurul episod pe care l’am inteles a fost ultimul=))) multumesc ca ai postat un link catre episoade 🙂 super blog
mai 3, 2011 la 8:42 pm
Adina
Multumesc mult pentru apreciere, Karla:) Si ma bucur ca te-a ajutat link-ul:D Eu am descoperit site-ul ala din intamplare, dar mi s-a parut foarte ok si am fost mega incantata (mai ales ca inainte ma uitam pe un site care intre timp a devenit indisponibil in Romania)
iulie 6, 2011 la 4:29 pm
Iss
hey ff frumos site-ul tau si de curand am terminat Love Com de vazut 😀
iulie 6, 2011 la 5:17 pm
Adina
Mersi mult:)
septembrie 30, 2011 la 11:49 pm
lucia
Auziti dar lovely complex episodul 1-19 tradus in romana nu este?
decembrie 18, 2011 la 10:27 pm
yony
buna eu am vazut lovely complex in limba romana pana la episodul 7 dar restul nu mai rasesc ,ati putea sa ma ajutati?
decembrie 19, 2011 la 4:06 pm
Adina
@yony – imi pare tare rau, eu l-am vazut in engleza, iar din site-urile cu anime-uri subtitrate in lb romana nu stiu niciunul care sa includa si Lovely Complex… Dar daca aflu ceva, promit sa dau de veste 🙂
ianuarie 4, 2012 la 5:52 pm
MoustachexD
Hi there .
Unde pot gasi episoadele dublate-n limba romana? M-am uitat pana la episodul 7 in romana dar apoi le-am gasit numai in engleza si m-am uitat la doua episoade in engleza . Nu pot sa zic ca nu le-am inteles dar m-ar ajuta mai mult daca le-as vedea in romana . Help?
ianuarie 8, 2012 la 2:18 pm
Adina
@MoustachexD – imi pare tare rau ca nu stiu niciun site cu Lovely Complex subtitrat in romana. Promit ca daca aflu noutati, revin …
iunie 10, 2013 la 2:20 pm
Bogdan
@MoustachexD gasesti pe trilulilu cateva episoade in romana. Un anime excelent, mai rar vezi un anime care are de toate si aici ma refer la povestea originala si mai ales la frizurile Risei care se schimba din episod in episod.