Romance? Cu duiumul. Comedie? Suficientă. Grafica? Super. Elemente originale? Câteva, dar eficiente. Anime-ul în chestiune? Tonari no Kaibutsu-kun. Adică un romantic comedy în plină desfăşurare de forţe care a ajuns deocamdată undeva pe la episodul al treilea.

Mizutani Shizuku, destoinică elevă aflată în primul an de liceu, stă în bancă lângă o „legendă urbană” – fantoma anului întâi, Yoshida Haru, care nu a mai dat pe la şcoală din prima zi (fiind suspendat pentru că a bătut măr nişte colegi din anii mai mari). Convinsă (printr-o „mită” neobişnuită) de o profesoară să îi ducă nişte lecţii acasă elevului problemă, Shizuku ajunge să îl cunoască pe Haru… caaaaaare înţelege greşit toată situaţia şi crede că acum el şi Shizuku sunt buni prieteni. Ba poate chiar mai mult decât atât.

Tonari no Kaibutsu-kun (in traducerea cuvânt cu cuvânt de pe Wikipedia, The Monster Seated Next to Me) este un school life foarte simpatic unde lucrurile se mişcă, momentan, surprinzător de repede şi, uneori, nu exact în direcţia în care te-ai aştepta. În esenţă, povestea are în centru două personaje cu (grave) probleme sociale care învaţă ce înseamnă prietenia (şi, evident, iubirea – că doar de aia e romance până la urmă).

Shizuku este o fire rece şi raţională, interesată doar de notele de la şcoală şi de studiu, care îşi doreşte întotdeauna să fie pe locul întâi. Deşi inteligentă, lipsa ei de compasiune, firea ei onestă dar mult prea directă şi, până la urmă, izolarea autoimpusă nu o fac, evident, deloc populară în rândul colegilor, însă … oricum nu îi pasă vreun pic de ceea ce cred alţii. Pe de altă parte, Haru este considerat de cei din jurul lui mult prea intimidant. Fiind respins social de colegi, refuză să facă parte din colectiv, iar chiulangita cronică manifestată de-a lungul anilor îl determină să aibă o idee oarecum greşită asupra „vieţii de liceu” şi a legăturilor umane de prietenie în general. Evident, relaţia care începe să se construiască între cei doi protagonişti şi, treptat, între ei şi celelalte personaje secundare, le schimbă vieţile, percepţia asupra lumii şi … devine sursa pentru povestea anime-ului.

Tonari no Kaibutsu-kun promite multe, dar e prea devreme de prevăzut unde va ajunge după doar 3 episoade. Ce-i drept, până acum totul sună bine – scenele comice sunt originale, ritmul acţiunii e alert, ceva mister tocmai apăru la orizont, iar unul dintre personajele introduse până acum e un cocoş alb. Note to self: de urmărit în continuare cu tot interesul:)