Oamenii cu puteri supranaturale, numiţi Attracters, sunt vânaţi şi ucişi de către organizaţia secretă Custos pentru că existenţa lor perturbă ordinea firească a lucrurilor. Quon, un Attracter foarte puternic, încearcă, alături de echipa lui, să-i salveze pe cei urmăriţi de Ordo şi să îi ajute să îşi controleze puterile.

Aceasta ar fi, foarte pe scurt, povestea din spatele Towa no Quon, o serie formată din 6 OVA-uri a câte 45 de minute despre care aş zice că-i un anime de acţiune bun, care reuşeşte să te ţină în priză până la final, dar care stă ceva mai sărăcuţ la capitolul „integrarea eroului principal în toată nebunia”. Cu alte cuvinte, deşi desenul poartă numele protagonistului, el, Quon, pare mereu puţin în afara poveştii. Că a fost intenţionat sau nu, că a fost un efect al numărului mic de  „episoade”, cert e că accentul cade mai mult pe celelalte personaje – membrii echipei lui Quon, victimele salvate de el, chiar unul dintre antagonişti – decât pe eroul nostru. Nu că asta ar fi întru totul un lucru rău, căci tocmai ce spuneam că mi-a plăcut Towa no Quon.

Din nefericire pentru tine, puştiule, arăţi monstruos, deci societatea nu te acceptă

Anime-ul înclină către categoria „serioaselor” – multe dintre personaje au un trecut tragic, cei diferiţi sunt percepuţi ca monştri şi persecutaţi de către cei „normali”, iar eroul, în ciuda puterilor lui spectaculoase, nu poate să salveze pe toată lumea, aşa cum intenţionează. Dincolo de atmosfera relativ tristă, Towa no Quon mizează (după cum ziceam) pe acţiune – aici e punctul său forte: confruntările dintre băieţii buni şi băieţii răi sunt bine realizate şi se pot termina cu victoria oricărei părţi , iar războiul se duce între tehnologia de ultimă generaţie a unora şi puterile supranaturale ale celorlalţi. Într-adevăr, sună niţeluş a X-Men (Revolution), dar doar în teorie, căci în practică, „spiritul japonez” îşi spune cuvântul.

Shun

Un bun exemplu este Shun – unul dintre soldaţii cyborg care luptă de partea lui Custos şi care ilustrează foarte bine tema „robotului cu sentimente umane” atât de populară prin anime-uri. Într-adevăr, Shun nu este 100% maşină, ci un om al cărui corp a fost îmbunătăţit tehnic şi aproape înlocuit cu părţi mecanice, însă care şi-a păstrat personalitatea şi emoţiile. Dar problema rămâne în picioare: cât de util este ca un soldat robot să aibă sentimente – cyborgii Custos fiind, de fapt, experimente. Dacă la început m-am întrebat de ce pierdem timp preţios urmărind cum i se schimbă şuruburile unuia dintre cyborgii „răi” (oki, glumeam, nu schimbă nimeni şuruburi pe acolo, dar reparaţii tot i se fac), ulterior am ajuns să-l plasez printre preferaţii mei. Una peste alta, Shun este un personaj complex şi mult mai interesant din punctul de vedere al evoluţiei decât Quon, iar în spatele urii lui pentru Attracters se află un motiv personal puternic.

Quon şi Yuri, în forma lor umană, într-una dintre cele mai ciudate scene din anime

Şi dacă tot am adus vorba de Quon, e … nemuritor. Şi are vreun mileniu. Şi se transformă într-un soi de creatură dubioasă cu origini marine (banuiesc?!), e mai puternic decât un om obişnuit, poate să creeze o sabie din energie şi poate manipula (telekinetic?!) obiecte. Cred. Pentru că nici măcar o dată, în tot desenul, nu se oboseşte nimeni să explice care sunt, mai exact, puterile lui complete, dincolo de regenerarea care îi asigură nemurirea. Obiectivul lui este să-i salveze pe toţi cei urmăriţi de Custos, însă nu reuşeşte de fiecare dată (dar nu, nu vă impacientaţi, o, voi, cei care vânaţi anime-uri de acţiune şi fugiţi de cele psihologice – nu se pune cine ştie ce accent pe bătălia interioară a eroului sau impactul negativ al fiecărui eşec – după cum zisei mai sus, Quon e niţel în afara poveştii, cu excepţia momentelor de dezvăluire a trecutului… trist).

Quon, în forma de Attracter (cunoscut drept Insania)

Celelalte personaje din echipa condusă de Quon au puterile şi rolul lor şi oricum sunt mai în centrul atenţiei decât eroul. Nu le iau pe rând, dar le menţionez pe Yuri şi pe Tei drept două dintre cele mai importante apariţii feminine. Yuri este celălalt membru care are un rol activ în bătăliile contra Custos, abilitatea ei fiind viteza (e un soi de Flash din X-Men, dacă vreţi). Pare, de asemenea, să aibă un interes romantic vizavi de eroul nostru (deşi încercările ei de flirt sunt total irosite) şi se remarcă în general prin personalitatea ei optimistă – prezenţa lui Yuri mai reuşeşte, din când în când, să înveselească atmosfera semi-deprimantă generală a anime-ului. Tei e telepata grupului – o prezenţă paşnică de tipul „good and caring” care ajunge să joace un rol mult mai important decât m-aş fi aşteptat la început.

Towa no Quon este un anime de acţiune supranatural care nu plictiseşte, în ciuda unui fir epic care nu abundă în răsturnări spectaculoase de situaţie. Deşi relativ superficial în anumite aspecte (caracterizarea eroului principal, de exemplu), mizează pe teme ceva mai serioase, iar conflictul Bine vs. Rău se desfăşoară (şi se încheie) în stilul clasic:)

Reclame