emperor-s-soulThe Emperor’s Soul – bună povestea domnului Sanderson! Bună, domn’e! Nici nu mă mai surprinde când e vorba de el:) Nu pot decât să îmi doresc să scrie cât mai multe opere literare, despre orice vrea, pentru că orice idee are, e bine venită şi ajunge genial de interesantă. Probabil că l-aş citi pe omul ăsta şi dacă ar scrie eseuri: sunt sigură că ar descoperi o magie cu nuanţă ştiinţifică despre care să filozofeze în eseul respectiv şi ar transforma totul într-un bestseller, pe care media l-ar promova drept „primul eseu besteller din lume, vândut în mii de exemplare şi tradus în paişpe mii de limbi ”.

Ok, probabil că exagerez puţin mai mult, la urma urmelor, Brandon Sanderson nu este singurul autor de fantasy talentat şi cu siguranţă nu este neapărat şi cel mai apreciat sau cel mai cunoscut. Dar are un dar extraordinar de a aduce o originalitate „luminoasă” în cărţile lui. E şi cazul lui The Emperor’s Soul, o novella micuţă (nu ştiu sigur care e termenul exact în română, cu siguranţă „nuvelă” nu e…), dar captivantă în felul ei. Ce-i drept, nu m-a convins chiar din primul paragraf, am mai avut nevoie de câtva pagini. După primul sfert de carte, deja eram fascinată, după prima jumătate începusem să calculez cât mai am până la final, iar după a doua jumătate am început să mă smiorcăi intern pentru că o terminasem. Adică, domnule Sanderson, lucrurile au devenit mult prea bune ca să rămână aşa! The Emperor’s Soul chiar merită o continuare şi nu ar trebui abandonată ca proiect de sine stătător! Eu sunt un cititor care vrea să ştie mai multe! Aş putea sugera, eventual, o trilogie (măcar) cu nişte volume serioase, minim 700 de pagini fiecare? Dar nu înainte de a termina măcar încă vreo două-trei volume din Stormlight Archives! Eventual în paralel…

Shai e o hoaţă şi o expertă în falsificări – pe scurt, e un Forger: o persoană care poate rescrie trecutul obiectelor pentru a le altera forma/ aspectul / înfăţişarea/ starea din prezent (ca de obicei, sistemele magice ale lui Sanderson sunt destul de precise, dar mult mai simplu de înţeles atunci când sunt citite şi nu când încerci să le explici în afara cărţii, la ceva vreme după ce ai terminat-o). Oricum, abilităţile magice pe care le creează Sanderson au o exactitate aproape ştiinţifică, cu reguli clare pe care le poţi înţelege uşor şi care au limitele lor – nu există vrăji cu putere nelimitată care pot face aproape orice. De aici şi un mai mare „realism” al operelor fantasy pe care le scrie – în multe situaţii, personajele trebuie să se descurce cu ce au la îndemână, iar magia nu devine un „deus ex machina” care să le rezolve comvenabil toate problemele.

coverFiind capturată de gărzi în timp ce încerca să fure un tablou valoros, Shai este întemniţată şi la un pas de a fi executată. Însă abilităţile sale extraordinare de Forger o tranformă în singura soluţie care mai poate salva imperiul. Din descrierea cărţii, de pe blogul autorului:

„So what is THE EMPEROR’S SOUL? It takes place in the same world as ELANTRIS, though in a very different region, with only a few ties to ELANTRIS. So you definitely don’t have to have read ELANTRIS to appreciate it. (Though if you have, you should be able to see some fun ties between the magic systems.) It tells the story of a woman named Shai, a thief and a Forger—a person capable of rewriting the pasts of objects in order to change their present.

She starts off in prison, but instead of being executed, she is offered an opportunity. The emperor has been wounded in the head by assassins, and has become a vegetable. His attendants have hidden this from the empire and will trade Shai her life in exchange for creating a Forgery of the emperor’s soul, hopefully making it seem like the attack on his life never happened.”

Prea multe detalii strică. The Emperor’s Soul e un mic deliciu literar pentru toţi fanii lui Sanderson şi pentru toţi cei care caută o (foarte scurtă) carte bună.