Tokyio din viitor

Tokyo în viitor

Într-o Japonie aflată la 1000 de ani după zilele noastre, oamenii au dezvoltat abilităţi telekinetice şi trăiesc într-o lume utopică unde nu mai există nici război şi nici violenţă. Comunităţile umane sunt mici sate idilice delimitate de lumea exterioară prin graniţe simbolice, iar telekinezia („puterea blestemată” a omenirii – „the Cursed Power”) este asociată învăţăturilor buddhiste. Copiii sunt învăţaţi în şcoală să îşi controleze „puterea” şi să respecte regulile comunităţii (prin povestiri moralizatoare), iar întreaga societate umană şi-a reconstruit regulile şi structura pornind de la această abilitate psihică. Însă, sub aerul liniştit şi peisajele naturale feerice ale acestei noi lumi se ascunde ceva întunecat. Cu siguranţă, Shinsekai Yori / Shin Sekai Yori (From the New World) nu face parte din categoria anime-urilor drăguţe pe care le urmăreşti ca să te binedispui. Cu o poveste sumbră şi o atmosferă tensionată, în care sentimentul constant de anxietate este dublat de o grafică expresivă şi un soundtrack perfect ales, desenul în cauză se îndreaptă uşurel spre zona genului psihologic şi uneori chiar spre horror.

shinsekai_yori_2În centrul poveştii se află cinci prieteni şi colegi de şcoală – Watanabe Saki, Aonuma Shun, Akizuki Maria, Asahina Satoru şi Itou Mamoru – care treptat încep să descopere mai multe decât ar fi avut voie să ştie. Într-un mediu în care adulţii încearcă să distorsioneze adevărul, cei cinci copii îşi dau seama că lumea ideală în care trăiesc este o cortină aşezată pe o istorie sângeroasă şi că poveştile de groază pe care şi le spun unii altora în jurul focului au în spate mai mult decât un sâmbure de adevăr.

Diferenţe grafice între scene

Diferenţe grafice între scene

Povestea este unul din elementele de bază ale anime-ului, fiind construită în aşa fel încât să te ţină cu sufletul la gură de la un episod la altul – momente din viaţa de zi cu zi, date peste cap de câte o turnură neaşteptată, precum şi o sub-poveste care nu face decât să sporească starea de angoasă. Istorisirea întâmplărilor devine din ce în ce mai tensionată pe măsură ce protagoniştii descoperă lucruri care trebuie să rămână ascunse, iar atmosfera de anxietate este susţinută de muzica (destul de) „nepământeană”, în timp ce grafica suferă ocazional mici modificări care o adaptează tonului fiecărei scene.

Poveşti în jurul focului

Poveşti în jurul focului

Dacă dintre cei cinci copii ar trebui evidenţiat un personaj „principal”, aceea ar fi Saki, cea care, aflată la maturitate, priveşte retrospectiv şi devine, din când în când, naratoarea întâmplărilor, vocea din fundal care avertizează spectatorul că momentele paşnice sunt doar o aparenţă şi este pe cale să se întâmple (încă) ceva care spulberă liniştea superficială. Însă Saki, Shun, Satoru, Maria şi Mamoru formează „grupul de prieteni” specific anime-urilor, iar fiecare dintre cei cinci copii are un rol de jucat de-a lungul poveştii.

Cei cinci protagonişti, în copilărie şi adolescenţă

Cei cinci protagonişti, în copilărie şi adolescenţă

Din punct de vedere temporal, anime-ul se derulează în trei etape distincte – copilăria, adolescenţa şi maturitatea personajelor principale – fiecare punând accentul pe o anumită întâmplare care formează parte integrantă a intrigii. Cu toate acestea, există un element comun: the queerats – şobolanii monstruoşi. Deşi par doar un element adiacent la început, specia de animale cu inteligenţă umană, care consideră oamenii drept zei, nu ar trebui scăpaţi din vedere. Deloc.

Folosind un decor futurist postapocaliptic, Shinsekai Yori pune în dezbatere probleme etice foarte interesante legate de experimente, manipularea psihicului uman, controlul societăţii umane şi păstrarea acestui control, condiţionarea individului sau drepturile omului, nelăsând deoparte nici echilibrul om-natură şi reprecusiunile pe care faptele oamenilor le au asupra naturii. Şi totul, cu ajutorul unei poveşti captivante, într-o lume care te fascinează şi care te obligă să îţi pui întrebări alături de protagonişti.

Elemente horror

Elemente horror

Shinsekai Yori e o combinaţie extraordinar de reuşită între SF, elemente horror, grafică bine realizată, acţiune, întorsături neaşteptate ale intrigii şi un final care reuşeşte, pe cât posibil, să încheie aşa cum ar trebui întreaga poveste.

P.S.: Nu faceţi aceeaşi greşeală ca mine, de a subestima povestea întrebându-vă ce ar putea fi sinistru la un desen animat care are (cel puţin într-o primă fază), nişte copii ca personaje principale. Shinsekai Yori nu e în niciun caz un anime simpatic, iar problemele pe care le pune se ridică la înălţimea oricărui SF de calitate.

Queerats - rasa inteligenta inferioară oamenilor

Queerats – rasa inteligenta inferioară oamenilor