suisei_no_gargantia_Suisei no Gargantia (Gargantia on the Verdurous Planet) e un frumos anime SF, cu accente mecha şi un feeling uşor „steampunk”, a cărui acţiune se desfăşoară în viitorul îndepărtat al omenirii. O catastrofă de proporţii a determinat oamenii să caute refugiu în spaţiu, pe alte planete, formând ceea ce acum poartă numele de Alianţă Galactică. Tehnologia a permis dezvoltarea unor maşinării inteligente – roboţi de luptă/ armuri (le spuneţi cum vreţi, numele lor original e Machine Caliber) care pot interacţiona liber cu piloţii lor, aceştia fiind arma secretă folosită în războiul disperat împotriva unei rase extraterestre, Hideauze, de înfrângerea cărora depinde supravieţuirea civilizaţiei umane.

suisei_no_gargantiaÎntr-o misiune decisivă care se transformă într-o retragere haotică, soldatul Ledo şi Chamber, Machine Caliber-ul pe care îl pilotează, sunt aruncaţi într-o gaură de vierme şi călătoresc la întâmplare prin spaţiu, ajungând într-un final pe Pământ.  Ledo descoperă că Terra, planeta de origine a omenirii, despre care se credea că e doar un mit sau că a fost complet distrusă, există cu adevărat, şi este populată de „primitivi”: deşi uscatul a fost înghiţit de ape şi planeta a devenit un imens ocean, oamenii rămaşi în urmă au găsit o cale de a supravieţui şi trăiesc pe corăbii uriaşe, grupaţi în flote care cutreieră curenţii oceanici.

Ledo şi Chamber

Ledo şi Chamber

Mecha nu-i neapărat pe lista genurilor pentru care optez de obicei, dar există unele serii cu adevărat interesante, cum a fost şi cazul Full Metal Panic! – de fapt Suisei no Gargantia îmi aduce un pic  aminte de el, cu soldatul perfect aruncat dintr-o dată într-o lume pe care nu o înţelege, şi unde abilităţile militare nu îi sunt de folos pentru a se integra. Ledo e un străin şi e singur printre „primitivi”. Vrea să se întoarcă acasă, dar tehnologia călătoriilor în spaţiu s-a pierdut de pe Pământ – tot ceea ce a mai rămas acum se bazează pe roboţi controlaţi manual şi formaţiuni navale specializate (iar pe mine personal mă duce cu gândul la un „steampunk” puţin mai evoluat).

suisei_no_gargantia_2

Luarea de ostatici nu-ţi creşte popularitatea în rândul localnicilor

Amy, tipul personajului feminin veşnic energic şi optimist, este prima persoană care intră în contact cu Ledo. Treptat, devine „ghidul” lui şi cea care îl ajută să înţeleagă regulile după care se ghidează societatea.

Suisei no Gargantia este unul din acele mecha care pot fi urmărite de un public mai larg, atât datorită personajelor, cât şi poveştii de dincolo de luptele cu roboţi (deocamdată, doar 2 astfel de momente în 5 episoade, ceea ce e un raport cât se poate de bun pentru un mecha). Descoperirea şi aventura sunt punctele forte în cazul de faţă – anime-ul nu apelează la momente umoristice decât acolo unde este cazul, iar intriga pare să promită nişte dezvăluiri dramatice importante (flautul din osul unui extraterestru fiind una din chei). Aerul steampunk, combinat cu ideea unei lumi a apelor aduce un aer distinct anime-ului, iar grafica excelentă contribuie perfect la definitivarea atmosferei. Sunt extrem de curioasă să aflu unde vor duce cele 13 episoade ale anime-ului.

Se încearcă o prietenie

Se încearcă o prietenie