nobunaga1Din3încercări – pentru că s-au adunat prea multe anime-uri pe care îmi doresc să le văd, pentru că nu ştiu de unde să încep cu ele, pentru că le uit şi mi le readuc aminte peste luni bune… am pus piciorul în prag. O iau dintr-un capăt oarecare şi-mi croiesc drum prin serii, urmărind câte trei episoade din fiecare – dacă mă prind în jocul lor, le urmăresc până la capăt de drum. Iar de nu m-au convins, le flutur din batistă de pe peronul gării. Dar tuturor le dedic câteva vorbe pe blog.

nobunagaLumea e împărţită între două planete: Steaua de Vest şi Steaua de Est. În Steaua de Est, Oda Nobunaga, alături de Hideyoshi şi Mitsuhide sunt martorii unui atac fulger al războinicilor vecini: o infanterie de peste 600 de oameni şi 30 de roboţi giganţi. Pe cealaltă planetă, Steaua de Vest, Jeanne Kaguya d’Arc cea posedată de demoni, adicătelea Ioana d’Arc, îl întâneşte pe Leondardo da Vinci, aflat în slujba regelui Arthur, care-i propune să-şi urmeze visul profetic. Aşadar, Ioana d’Arc şi Leonardo da Vinci pornesc într-o călătorie spre Steaua de Est cu o navă spaţială cu pânze condusă de amiralul Magellan. Dintr-o dată, vocea Profeţiei îi spune Ioanei că trebuie să plece, aşa că ea şi da Vinci fură o navă şi evadează, îndreptându-se cu viteză spre pământ. Iar Magellan strigă, de la timonă,  „să îi aduceţi înapoi vii sau morţi!”.

Pentru că nu aş fi putut să inventez toate astea nici sub influenţa alcoolului, îmi permit să precizez: Nobunaga the Fool este de departe cel mai bizar şi absurd anime cu elemente istorice pe care l-am văzut în viaţa mea. Şi am pus ochii pe destule ciudăţenii de-a lungul vremurilor, vă zic.

Dar dacă ăsta se dovedeşte un romance pe bune, jur că nu mă mai deranjează dezastrul istoric!

nobunaga5În episodul al doilea, plonjăm direct în mecha. Tehnologie de care Souske din Full Metal Panic! ar fi mândru! Un model nou de Armură Robot Gigantică (Giant War Armor) pe care numai Nobunaga o poate manevra, cu abilităţile lui înăscute de pilot şi mişcări de sabie cum numai un samurai ştie. Aşa că rectific menţiunea anterioară şi spun:  Nobunaga the Fool este de departe cel mai bizar şi absurd mecha pe care l-am văzut în viaţa mea.

La o masă rotundă, undeva pe Steaua de vest, mai-marii lumii pun planeta la cale. Magellan îşi comunică eşecul printr-o hologramă 3D în timp real generată de o tehnologie de inspiraţie steampunk. La Masa Rotundă prezidată de Arthur, Gaius Iulius Caesar şi Generalul Hannibal se numără printre Cavalerii…Mesei Rotunde. Apropo, aveţi o încercare să ghiciţi cine e omul de încredere al lui Caesar. Si v-am menţionat că da Vinci umblu cu nişte cărţi de tarot după el?

Gând rătăcit: trebuie să iubeşti un anime care are un cântec de final cu sunete dubstep. Măcar cântecul, dacă nu şi anime-ul.

nobunaga2Alt gând rătăcit: de ce oamenii descoperă puşca DUPĂ ce au descoperit roboţii gigantici? Ai zice că tehnologia avea la un moment dat o logică. Şi oare personajele folosesc citate celebre? După intonaţia lor în secvenţele cheie, aş pune un pariu că da. Ori asta, ori i-a cuprins pe toţi spiritul lui Shakespeare (pe care, sincer, mă aştept să-l văd sărind dintr-un tufiş în orice moment).

Animaţie – personajele şi decorurile sunt decent realizate din punct de vedere estetic (deşi nu extraordinare). Culorile sunt un pic prea tari, dar se potrivesc cu tonul nebunesc al amestecului istoric. Robotul „principal” pare un pic forţat în schemă, cu efectele lui calculatoristice. Lipseşte ceva din fluiditatea mişcărilor, ceea ce, combinat cu toate culorile şi stilul general, îi dă un aer teribil kitschios.

nobunaga3Teatru absurd – dacă se va acorda vreodată premiul „Eugen Ionescu” pentru Anime-ul Cel mai Apropiat de Teatrul Absurdului, Nobunaga îl va primi. Summa cum laudae. Dar cred că tocmai asta mă fascinează şi mă amuză teribil la desenul de faţă: nebunia completă cu care au fost aruncate la grămadă personajele din cultura europeană peste o salată de figuri istorice nipone, pe fundalul unei intepretări interesante a realităţii (Occidentul şi Orientul – reprezentat aici de Japonia, percepute ca două planete diferite, unite de o profeţie a unei figuri mesianice – The Saviour King).

Potenţial romantic – în momentul ăsta? Probabil pe la un 15% maxim.

Verdict? Nobunaga the Fool e un anime ongoing în această iarnă-primăvară 2014 (sau cum s-o numi sezonul), aşa că momentan, oricât aş vreau eu să mai văd un al patrulea episod, trebuie să aştept până săptămâna viitoare. Şanse să urmăresc în continuare: 50-60%. Şanse să termin seria: imposibil de stabilit în momentul de faţă.