Când am citit titlul ăsta m-am gândit că oamenii chiar au stat să facă o cercetare la nivel internaţional. Dar se pare că e mai simplu decât atât. Astfel, chiar dacă datele pentru studiu au fost colectate timp de 25 de ani şi vizează lucrările înscrise la un concurs american pentru tinerii scriitori, „L. Ron Hubbard Writers of the Future Contest” (la care pot participa opere din toată lumea), tot statele din SUA sunt fruntaşe când vine vorba de lucrări înscrise în competiţie. Ce surpriză.

Primele 10 state americane ca număr de opere participante sunt:
1. California (dublu faţă de următorul stat)
2. New York
3. Texas
4. Florida
5. Illinois
6. Pennsylvania
7. Ohio
8. Washington
9. Michigan
10. New Jersey

K.D. Wentworth, coordonatoarea juriului din cadrul „L. Ron Hubbard Writers of the Future Contest” e de părere că rezultatele studiului sunt destul de logice: cel mai mare interes pentru literatura fansaty şi SF apare în statele unde există programe spaţiale sau s-a dezvoltat o industrie a noilor tehnologii. Desigur, mulţi scriitori de SF sunt ei înşişi oameni de ştiinţă sau experţi în tehnologie. De exemplu, atât Jerry Pournelle (The Mote in God’s Eye), Eric Kotani (The Island Worlds) cât şi Doug Beason (Ignition) au lucrat sau încă lucrează în cadrul NASA, iar Gregory Benford (Timescape) predă ştiinţa la UC Irvine. Pe de altă parte, nu trebuie să fii profesionist în programe spaţiale ca să scrii un SF bun. K D Wentworth (Black-on-Black) însăşi a fost profesoară, iar Dave Farland (The Runelords) a fost paznic la o închisoare, şi amândoi sunt scriitori faimoşi de science fiction.

Dacă sunteţi curioşi să aflaţi mai multe, puteţi citi aici tot comunicatul de presă. De ce nu, aţi putea chiar să vă înscrieţi la concurs, se acceptă orice lucrare fantasy, dark fantasy sau science fiction. Găsiţi toate regulile pe site-ul lor oficial.

Ar fi fost interesant să dezvăluie şi participarea scriitorilor din celelalte ţări, dar ţinând cont de faptul că este un concurs american, probabil că procentele nu sunt impresionante.