Din nefericire, stilul grafic îngrozitor a fost păstrat în coperta celui de-al doilea volum al seriei

Din nefericire, stilul grafic îngrozitor a fost păstrat în coperta celui de-al doilea volum al seriei

“How dare you! You impudent”—whack—“arrogant”—whack—“overbearing”—whack—“unobservant dog!” Whack, whack. Normally Alexia wasn’t given to such language or unadulterated violence, but circumstances seemed to warrant it. He was a werewolf and, without her touching him and canceling out his supernatural abilities, practically impossible to damage. Thus, she felt justified in clobbering him a couple of times for discipline’s sake.

O dimineaţă confuză, un regiment de corturi pe peluza din faţă şi întâmplări inexplicabile în mijlocul Londrei sunt doar începutul, iar când plecarea bruscă a Lordului Conall Maccon se suprapune cu o ameninţare în aceeaşi direcţie geografică, o franţuzoaică misterioasă şi câteva bănuieli de spionaj, Alexia trebuie să ia (din nou) problemele în propriile mâini. Changeless, al doilea volum al seriei Parasol Protectorate, aduce mai mult mister, personaje la fel de savuroase şi deliciosul stil umoristic a la Gail Carriger, într-un roman steampunk cu ceva mai puţin romance şi ceva mai multă aventură.

Changeless vine să stabilească un mic „echilibru” în serie pentru că, prin comparaţie cu Soulless, povestea de dragoste se mută, niţeluş, pe locul al doilea, lăsând loc unei intrigi ceva mai împănate de mister. Dar nu vă temeţi: Alexia şi Conall continuă să rămână unul dintre cele mai amuzante cupluri din literatura fantastică (şi nu numai), iar autoarea nu ne lasă să ducem lipsă de paragrafe „romantice” (păstrez ghilimelele şi notez că adjectivul a fost ales cu greu, pentru că cei doi sunt cât se poate de departe de dialoguri siropoase şi inimioare rozalii).

Stilul „înţepătoro-ironicios” al cărţii a devenit, în al doilea volum, mult mai natural şi, automat, mai amuzant. Pregătiţi-vă, aşadar, pentru fraze ceva mult mai uşor de digerat şi (vă avertizez!) mult mai multe hohote involuntare de râs:) (n-aveţi idee cât de ciudat este să râzi de una singură în creierii nopţii, luminată doar de o veioză, într-o linişte deplină).

Coperta volumului 2 al Soulless manga

Coperta volumului 2 al Soulless manga, mult mai plăcută ochiului

Am mai zis deja că autoarea face o treabă foarte bună în a integra elementele fantastice în istoria „umanităţii” şi a se juca cu decorul Angliei victoriene, iar asta continuă să se vadă şi în al doilea volum al seriei. Însă ca să înţelegi cât de bine se poate intregra un vampir într-o vizită socială sau cum devine dezbandajarea unei mumii un eveniment social pentru nişte oaspeţi de seamă, trebuie să intri în universul creat de Carriger.

Teoriile dezvoltate de autoare rămân la fel de interesante, pe măsură ce mai apare câte o informaţie nouă care explică mai multe despre lumea din Parasol Protectorate. De un lucru eram deja siguri încă din volumul precedent: „supranaturalul” primeşte o cauză ştiinţifică şi nu una magică – vampirii, vârcolacii şi fantomele apar ca urmare a unui exces de suflet, iar preternaturals – precum este Alexia -, sunt exact opusul, pentru că nu au suflet. Şi că veni vorba de ştiinţific, în acest volum, tehnologia „steampunk” îşi arată ceva mai mulţi colţi, în câteva secvenţe destul de serioase.

Panoplia de personaje rămâne una din cele mai puternice „arme” ale seriei Parasol Protectorate. Dacă Alexia şi Conall Maccon sunt fascinanţi prin personalităţile dificile şi temperamentele volatile, alţi „jucători” din scenă reuşesc să îşi joace rolul la fel de bine, însă cu ceva mai multă delicateţe. Lordul Akeldama rămâne la fel de extravagant şi cuceritor ca în primul volum, iar Madame Genevieve Lefoux este o nouă apariţie binevenită care echilibrează puţin „balanţa” minorităţilor (şi pentru că nu am apucat să menţionez asta în recenzia precedentă, o spun acum: Carriger merită o sută de puncte pentru modul extrem de discret şi elegant în care reuşeşte să dezvolte şi să integreze toate elementele „rated R”. Şi sunt câteva secvenţe cu adevărat „picante” realizate cu desăvârşită graţie).

Deşi un pic mai „slăbuţă” decât prima carte din serie, Changeless continuă excelentul romance steampunk lansat de Gail Carriger. Iar finalul este cu adevărat exploziv şi promite un al treilea volum excelent.